Wednesday, 17 July 2013

Anatomy: Tulang rusuk lelaki kurang satu?!!


Petang tadi, time kelas Anat oleh Dr Hassan Basri.. Dr Hassan buka sesi soal jawab dengan kami semua. Apa-apa soalan tentang Anatomy boleh diutarakan. Banyak soalan yang dilontarkan kepada Dr hassan, semuanya dia jawab dengan baik! 

Antara soalan2 kami;
1- Hepatitis B
2- Cancer 
3- Kencing Tikus
4- Spinal-cerebellar Degenerative Disease

Macam2 lagi lah..


Tapi, tiba2 seorang pelajar lelaki (he's my senior actually,umur 22 tahun) ajukan soalan pd Dr Hassan.

"Dr, betul ke tulang rusuk lelaki kurang satu??"

Pertanyaan yang sangat straight forward tu membuatkan Dr Hassan terpinga2.. haha

"What did you say?" Dr minta ulang sekali lagi..

"Dalam Al-Quran ada sebut yang tulang rusuk lelaki kurang satu.. dalam segi saintifik or logic nye, betul ke??"

Hah, bila dah timbul persoalan yang sgt menarik tuh, kami semua mcm menyokong soalan itu.. Eager kot nak tahu. 

First thing he do was laughing!! Then, dia kata "I'm not ustaz you know.."

Okeyhh~ We all mcm hilang semangat dah pula.. haha

"Tapi, setakat yang saya dah belajar selama ni, xpernah lagi saya jumpa lelaki yang tulang rusuknya 11. Semua yang saya jumpa lengkap 12 rusuk."


Then, he laughed again.. felt funny maybe..

"You don't take it laterally la. Memang dalam Al-quran sebut wanita itu dibuat daripada tulang rusuk lelakinya. but it doesn't meant that tulang rusuk lelaki kurang satu. Bukan macam tu.. Maknanya jodoh pertemuan itu semua dah ditetapkan oleh ALLAH sejak azali lagi. ALLAH dah tetapkan kamu jodoh dengan dia (pointing him and someone from our side), selok kot mana2 pon, kamu tetap akan jodoh dengan dia. Faham?" Dr tanya dengan senyuman manisnya. (still felt it funny ke dr??)

"Wanita itu ibarat seperti tulang rusuk sebab sifat dia (mudah patah). Tulang rusuk kan bend(bengkok). Kamu tak boleh luruskan dia, nnti patah. just let it be as itself. Maksudnya, kamu kena berlembut dengan wanita, belai dia.haa,begitu. Boleh? haha." 

Yang part 'belai dia' tuh, i'm a bit giggled.. ntahla, can't describe my feeling at that time. huu


"Macam itulah yang saya faham.. You just jangan take it laterally. ini macam kiasan lah orang melayu kata. Wanita itu daripada tulang rusuk lelaki.. kiasan kiasan.."

 OOHHHH~ semua jawab.


so, tulang rusuk lelaki kurang satu hanyalah kiasan~


-s-a-l-a-m-

 

Thursday, 4 July 2013

Dilema tamat ~



Bertarikh 5/7/2013M
Pada hari Jumaat
Pada jam 00:12:38

Dilemaku tamat!
Sebab akhirnya dia balas mesej ana. 
Katanya: kite tercall je. Nak call balik pun boleh ^^
Ohh tercall. Hemm xpelah tu. tapi nak call balik??
"Seganlah." 
Dalam hati happy sebenarnya dia balas sms. Sms boleh la. call?! Tak berani..
Huhu takut tak terkeluar je suara nanti. Bikin malu badan saja.


Balasnya: call je lah. Gedik je malu2.


Err... --"
"Memang gedik pun~"


Sekali dia balas: Alaaa, call LAH!! Marah ni ^^


Aikk? Laa, tunjuk marah pula ye.. Comel lah tu.. Hemm
F I N E ! !
And lastly, ana call juga. Happy ja dia sambut. s w e e t .  \[#^-^#]/ 
Sembang punya sembang xreti dah jam bergerak pantas..
hemm. guess berapa lama kami chit chat ?? 
Its about One-and-a half hours talking on the phone you know!
And nak lebih precise, it was one hour and 48 minutes..

geee, berapa banyak kredit habis nih??
hemm. tapi, xpe. its worth it~


Well. dah agak lama juga xdengar suara dia. Dapat juga dengar.
Dah lama xdengar tawa dia. Dapat juga dengar.
Just now, really i think that call is more worth it than messaging.
s e r i o u s l y !

Dia talked so much. And I heard too much!
haha but it fun though. Dapat dengar dia bercerita dengan penuh excitednye. Boleh bayang sampai ke sini.
Rasa hilanglah juga rindu hati ni pada dia.


Sometime dia cakap.. "I've talked too much, why don't you tell me yours pulak..^^"
Well, sincerely i have nothing to talk about. Sebab ana ni duk rumah ja, nothing special. everyday is the same. lain lah orang duk U. Memang belambak cerita nak habaq. So, i decided to hear je. Tapi, xdelah xbercakap langsung kan. Sekali sekala tuh apa2 berita isu2 terbaru ana share dengan dia. Dia sibuk pasal study, sikit sangat masa nak jejak berita terkini. Ada lah kongsi2 sikit. tak dak lah senyap je. hee


Tapi seriously nak cakap RINDU dengan dia. Takpa lah. Lesap RM2 lebih [kredit] asal dapat ubati rindu ni.. *j    i    w    a    n    g    lah pula* 



#dia xberapa nak sihat.batuk.selesema.suaranya pun dah serak2 dah.tapi,still semangatnya padu sungguh.bercerita xingat dah sakitnya.hemm itulah dikatakan semangat perjuangan!ye takk??!hee#

tak apa lah. semoga cepat sembuh. ^-^



credit to you: Maryam MB
I have such good   G R E A T   night... today ##



always keep in touch baby!


Wallahu Musta'an








 

Dilema dilema dilema



Bertarikh 4/7/2013M
Hari Khamis
Bersamaan 25 Syaaban 1434H
Pada jam 21:39:09

Sedang dalam dilema.
Kenapa??

Sat tadi baru check handphone. 
And baru perasan ada miss call.
Daripada siapa??
Sahabat.

Miss call pukul 6:11 petang tadi. Dan ana sedar ada miss call ni jam 9:30 malam. 
Macam dah a bit late juga tau nak call balik.
Mana lah tahu dia busy ke.
Well, siswa kan.. Mungkin dia sdg ada lecture.
So, mmg betul2 dilema.

Dah send mesej. Tak berbalas. Lagi. 
Hemm sibuk lah tu.

Jika call dia and time tuh tgh ada kelas, sendiri malu kott! 
Tak nak! Tak nak! ><*

Okey, right now im hoping for the reply.
Hope dia reply soon.

:D

#xda kerja sungguh kan~#



There was an error in this gadget