Wednesday, 26 June 2013

Cikgu Din memberi kata semangat ^^


Bismillah..

InsyaAllah, kali ini nak share sedikit kata2 cg Din kepada saya.. Tapi, disampaikan menerusi mak and ayah. ^^ Sangat precious I thought that i wanna share it with you guys.. hihi

Luangkan sikit ja masa tuh baca posting nih.. tak lama, 5-6 minit saja cukup..

Cikgu Din datang sembang dengan my parents usai programnya. Sembang sembang sembang, tersentuh pasal saya. Cikgu Din kata, "bagus hantar anak ke Mesir.."

Pulang hotel, ayah semangat nak kongsi perkara ni dengan saya. katanya,"Tadi sembang2 dengan cikgu Din pasal hajar. Cikgu Din kata, Ada 4 perkara kamu akan dapat jika kamu sambung belajar ke Mesir.."

Riak muka berminat nak tahu ayat seterusnya.. "Apa dia?"

Ayah jawab,"Yang pertama, hajar akan dapat ilmu. Yang kedua, pengalaman duduk negeri orang. Yang ketiga, mahir Bahasa Arab and Alquran. Dan yang keempat tuh..."

"hmm??"

"Yang keempat, hajar akan dapat suami....heee"

"hish, apa lah.. tuh pun boleh dapat ke.."

"InsyaAllah... ^^."


overall..

4 benefits studying in Egypt:

1- Knowledges
2- Experiences
3- Profession in Arabic Lang. and Quran
4- h u s b a n d   *-*


well, memang betul pun apa cikgu Din habaq kan tuh.. Semua betul.. :) 
Terima kasih Cikgu Din atas kata2 semangatnya.. hee


Wallahu Musta'an.. 

Lesen P

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Posting hari nih berkenaan perkara yang berlaku pada pagi tadi, bertarikh keramat 26 Jun 2013. Saya menjalani ujian kereta or kata lainnya, JPJ Test.. ^^

Bagaimana perasaan saya??
MasyaAllah, hanya pemilik hati nih saja yang tahu.. Betapa nervous nya diri nih menghadapi hari ini. haha xyah cakaplah, macam orang tengah periksa, cuma this time lain sikit sbb kita bermain dengan kereta.. Nervous sangat, sampai malam semalam tidak boleh lelap duk fikir ---> "Janganlah esok tiba. Janganlah esok tiba."

Tapi, fikir macam tuh xjalan jugak. Apa logik ?? Esok sah2 akan datang juga unless la kalau esok sudah ditarik nyawa, memang xkan tiba lagi hari esok.. hmm

So, saya tukar pemikiran kepada ---> "Mudahkan Ya Allah, hari esok... luluskan aku." Naah, lebih nyaman selepas itu.. Kadang rasa bersyukur sangat, sbb diri ini ada tempat untuk bergantung ^^. Ya lah, bila kita ingat Dia, Dia akn ingat kita. Bila kita minta Dia, Dia akan beri kita. Dan dengan pemberianNya itu, wajib lah kita bersyukur.. --->tanda hamba yg mengenang budi Tuhannya.

Dan Allah izin, pagi tuh semasa tunggu giliran dipanggil untuk diuji saya tenang sepanjang masa.. Langsung tidak nervous or panic or whatsoever yg sewaktu dengannya.. Cuma bertarung dengan perut yg mula meminta haknya. haha sian dia, tidak diisi dri pagi smpai waktu lunch (selesai semua ujian).. Kena pujuk2 --> "Sabar, nanti dah selesai semua saya isilah..."  - -"  pon jadi..

Pendekkan ceritanya ya.. 

Selesai semua ujian, ujian last sekali adalah ujian tiga penjuru.. Selesai saja tuh, isi borang, tandatangan dan bergerak ke kaunter untuk serahkan borang.. Sampai di kaunter, akak yang bertugas ambil borang tu then serahkan kad ic dan lesen L saya yg sebelum nih dikepilkan bersama borang tadi kepada saya.. 

"Ambil nih, pergi masuk pejabat, cakap dengan kakak kat dalam tuh kamu sudah lulus.."

s e n y u m

"terima kasih." Kaki bergerak ke pejabat. hehehe gembira lah. Dah lepas satu beban. Dah selesai proses mendapatkan lesen P. Alhamdulillah.

Selesai semua urusan, saya bergegas ke mesin minuman di luar pejabat.. Beli minuman dan minum di kantin belakang sambil menikmati pemandangan yang takkan aku jumpa lagi (maybe) ---> orang buat ujian kereta..

Haihh, leganya seluruh anggota..

Oppss, lupa nak buat sesuatu. Saya keluarkan henset daripada beg dan menaip sms kpd org2 penting.. Nak umumkan bahwa diri ini dah lulus ujian!!!!! hihi

to mom : Alhamdulillah!! Hajar dah lulus. ^^

to dad : Alhamdulillah!! Hajar dah lulus. ^^

to Ahmad : Alhamdulillah!! Hajar dah lulus. ^^

and tak dilupakan kepada cikgu yang mengajar....

to cg Zul : Terima kasih cg. Saya lulus! :)


Dan juga kepada org yang mendoakan diri ini.. 

to Nana : Naaaa!! Saya luluuss!! 
(happy sungguh)

dan reply yg diperolehi sangat Ajaib  b o l e h   s a y a   k a t a k a n . . . . sebab semuanya menjawab dengan muqaddimah "ALHAMDULILLAH".. MasyaAllah, besar maknanya tuh. Dan kemudiannya baru nyata perkataan "tahniah".. ^^

Dengan lafaz Alhamdulillah ini, mmg dah nyata, jelas dah Puji-pujian hanya lanyak diberikan untuk Allah.. Yang telah memudahkan urusan saya hari ini, dan telah meluluskan aku. Bahkan segala pujian yang kita terima atas kejayaan kita patutnya balik semula kepada Sang Pemberi Nikmat itu.. Kerana hanya dia sahajalah yang layak menerima pujian ni.. ^^, 


Dan apabila kita menerima nikmat Nya, apa perlu kita buat?? --- b e r s y u k u r ---
Bagaimana nak bersyukur?? --- b u a t   a p a   y a n g   A l l a h   s u k a   s a h a j a ---
barulah nanti Allah tambah lagi nikmat kita.. InsyaAllah.
















- Terima Kasih Tuhan -


Thursday, 6 June 2013

blogging

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakaatuh

Bismillahir rahmanir rahiim..




----- krek -----

----- krek -----

----- krek -----


Laa, dah lama rupanya dok meng'update' blog nih.. baru nge perasan de... Ish ish ish.. Tak konsisten sungguh~

#ngomel sorang jap#




====== layaaan~ ======



Ekhem.

Baiklah, skrg saya akan baiki perkara ini..


"Hang nak baiki apa?!!"


hmm... 
 

"??????"


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


grrr... dah kehabisan idea.




Sekian saja dari saya..

Wassalamualaikum wa rahmatullahi wa barakaatuh.



*sebelum anda lakukan apa2 tindakan diluar para normal,baiklah kiranya anda... kita sama2 enjoy these video.. ^_- 











hihihihihi

contengan budak lepasan~



=====================================================

aku redah lautan manusia itu sepantas mungkin. Terasa Allah bantu. lancar saja, langsung tidak berlaga dengan badan manusia di situ..bagai ada satu ruang jalan yang disediakan hanya ntuk aku.

Sampai saja di hujung lautan manusia, kepalaku berpusing ke kiri ke kanan, cuba menjejak satu sosok tubuh. tiada... mencari lagi. dengan izinNya, mataku terlekat pada satu sosok tubuh yang saat ini bergerak perlahan menjauhiku. Belakang badannya, aku dapat cam. lantas aku meluru laju ke arah, pantas memaut belakangnya erat. Aku dapat rasa gerakannya terhenti..


"Ayah, jangan pergi... isk..isk," esakan menjadi bicaraku. Tangan ku dua-duanya masih ketat di pinggangnya. Aku dapat rasakan helaan nafasnya. tanganku dipegangnya, hangat sekali. pelukanku longgar sebentar,memberi ruang untuk dia memalingkan tu
buhnya mengadapku sebelum pelukan kembali ketat.

"sayang.. kenapa menangis ni?" Kedua tangannya dimukaku,mengusap habis air mata yang mengalir deras bak air bah. Kini tanganku memegang tangannya. Tangisan sukar berhenti, aku biarkannya mengalir.. 

pandanganku bertembung, senyumannya terukir indah di bibir. Aura tenangnya mengena tubuhku, menghadir segenap ketenangan dalam diri. Lalu terciptalah senyuman di bibirku, membalas senyumnya.

"Sayang, tugas ayah dah selesai di sini. Benarkan ayah berlalu ya sayang.. Tiba masa ayah berehat serehat-rehatnya..." Lembut suaranya menusuk kalbu, menggetar gegendang telingaku.

"Tapi.... a..ayah..hu..hu.." Ayat tidak dapat diteruskan akibat tangis yang terlalu berat..

"Doa.. supaya ayah tenang di sana, ya?" Redup matanya ku tatap sepuasnya. beratnya untukku meredhai ini.. Aku mengangguk beberapa kali, dan menggeleng pula beberapa kali.. Tak..tak.. aku tak nak ayah pergi.. hu..hu..

"Redha?" Tangannya menekap di pipiku. Redha? bagaimana aku nak meredhai pemergianmu?? isk isk..
Dia membuka kedua tangannya luas, mendepakan dadanya untukku. Lalu, aku hanyut dalam dakapannya, sedang tangisan masih tidak kering-kering. 

Lama...

Sehingga aku sedar, aku sudah berada di tempat lain. Ahh, mimpi rupanya.. Tapi, pipiku basah, bagai aku baru usai menangis. 

Otakku dibiarkan berputar, mengingati perkara terakhir yang berlaku di alam realiti sebelumku tidak sedar diri, dan hanyut dalam mimpi..

* "Maaf, Allah nyata lebih menyayanginya, kami dah cuba sedaya kami.."

"Inna lillahi wa inna ilaihi raaji'uun..." *


Ya Allah... 

Ayahku...

aku memeluk tubuh, menangis lagi.. Mata kupejam, ketat.

Ayah... Ayaaaahh...


"Benarkan ayah berlalu....."

"Sayaang..."


Kalimah ayah itu terngiang-ngiang di telinga..  Mata ku buka.

"Redha..." suara ayah sayup kedengaran mengisi ruang.




Dalam sendu, aku bicara yakin...

-----> "Aku redha ya Allah... Aku redha.." <-----


=============================================


Inilah hasilnya apabila terlalu bosan berada di rumah.. Bahasanya jgn dipertikai ya! Memang diri akui bahasa yg diguna ada yg slek BANYAK~  i g n o r e   jelaa.. ^_- 

Lagipun, sudah lama tidak menulis.. hmm beginilah hasilnya.. 


bosan.

bosan.

nak menconteng..

xtahu nak conteng apa...

last2, berangan..

keputusan yg bijak gak uh..

berangan hasilkan   k a r a n g a n   takk??? hahaha

productive sungguh..

#cehh..puji diri jap#



**********************************

"do enlighten me...!" Anwar Hadi..

"click the 'like' button...!" matlutfi.. #yeke??#

"do subscribe..!" youtubers..

"do.... leave your message after the tone...!"   grrrrr...

hehehehe afa pafa kahfah tufu jufu anfan nyafa ifi tufu??

(me) -----> nonsense sudaaa <-----

***********************************


p/s : "do leave your footprint here..." ^^





There was an error in this gadget